Hemen Randevu Alın!
Aklınızda ki tüm sorular için bizimle hemen iletişime geçin
Wise Psikoloji
CAS Zeka Testi
Cognitive Assessment System, 5-17 yaş arası bireylerin bilişsel yanında nörolojik bir değerlendirme imkânına sahiptir. Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl Bilişsel becerilerni ölçerek zihinsel düzeyleri ve zekâ bölümleri hakkında bize bilgi verir. Bunun yanı sıra CAS nörolojik süreçler olan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, travmatik beyin hasarı, ağır duygusal bozukluklar ile planlama bozuklukları hakkında ipuçları sağlamaktadır.
Test sonucunda çocuğun zeka, akademik, sosyal ve ebeveyn ilişkilerinde tespit edilen sorunlara çözüm yolları sunmak için; Okul öncesindeki çocukların okula başlamak için yeterli zihinsel gelişime ulaşıp ulaşmadığını değerlendirme konusunda yardımcı olur. Ayrıca 5-17 yaş bireylerin ileride veya geride kaldığı zihinsel, sosyal ve kliniksel potansiyellerin keşfedilmesiyle, güçlü olduğu alanlarda desteklemek, zayıf becerileri geliştirebilmek adına siz değerli ailelere danışmanlık desteği sağlıyoruz.
Cas Zek Testi Nedir
Cognitive Assessment System- CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi) 5-17 yaşları arasındaki çocukların bilişsel işlemlerini değerlendirmek için yapılandırılmıştır. CAS 5 – 7 ve 8 – 17 yaş olarak iki ayrı form şeklinde düzenlenmiştir. Değerlendirme süresi 60 ila120 dakika arasında değişmektedir.
Kaufman ve Kaufman 1983, 1993; Woodcock ve Johnson, 1989). CAS (Cognitive Assesment System) son zamanlarda ortaya atılmış olan “zeka bilişsel işlemlere dayanır” görüşü ile uyumlu olduğu için geleneksel olmayan zeka yaklaşımları arasındadır. CAS Das, Nagliery ve Kirby (1994) tarafından psikolojinin önümüzdeki teorik ve uygulamalı alanlarından oluşturulmuştur.Das ve ark. (1994)’na göre, PASS Teorisi; zekayı bilişsel işlemler olarak yeniden kavramsallaştıran bir görüş ortaya koymaktadır. Bu teori insanın bilişsel fonksiyonlarını, bilginin temeli olarak kabul edilen Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl bilişsel işlemlere dayandırmaktadır.
Bu teoriye göre insanın bilişsel aktiviteleri 4 parçadan oluşmaktadır:
•Bilişsel kontrolü sağlayan “Planlama” işlemleri,
• İstenilen amaca ulaşmak için bilişsel işlemlerin kullanımı, kararlılık ve kendini kontrol, belli bir süre içinde odaklanmış ve seçici bilişsel aktiviteyi sağlayan “Dikkat” işlemleri.
• Bilgi üzerinde işlem yapmanın iki formu olan “Eşzamanlı ve Ardıl Bilişsel İşlemler” (Akt: Naglieri ve Das, 1997).
Planma: Bilişsel kontrolü sağlayan işlemlerdir. Bu bölümde birey problemlerin çözüm yollarını belirler. Problemin çözmede amaca ulaşmak için planlamalar ve stratejiler geliştirir. Planlama yaparken dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırır ve amaca yönelik davranışlar oluşturmaya çalıştırır. Örneğin, Bir matematik problemini çözmek üzere konuya odaklanmak, matematiksel kuralları hatırlamak, uygulamak ve değerlendirmek ile ilişkilidir.
Dikkat İşlemleri: İstenilen amaca yönelik kararlı ve kendini kontrolde tutmak amacıyla odaklanmış bilişsel işlemlerdir. Yani dikkati dağılmadan dersi dinleyebilme potansiyelini ölçer. Birden fazla verilen yönergeyi rahatlıkla takip edebilme, Zamanında organize olarak derse hazırlanabilme ile ilişkilidir.
Eşzamanlı Bilişsel İşlemler : Bilgi üzerinde işlem yapmayı sağlayarak çalışan, gördüğünü yorumlayabilme, ana fikre ulaşabilme, bilgiyi transfer edebilme, ayrıntıları ve bütünü görebilme, görsel bilgileri akılda tutabilme, yönerge alabilme becerisi gibi hafıza da birbirinden bağımsız öğelerin birbiri arasındaki ilişkileri düzenleyen işlemlerdir.
En önemli işlevi anlama yeteneğini oluşturması ve cümleler arasındaki bağlantıları kurmaya yardımcı olmasıdır. Örneğin, çocuğun okuduğunu anlaması ve bir hikayedeki bütünlüğü kavraması bu alandaki becerilerine bağlıdır. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar eşzamanlı bilişsel işlemlerde yetersizlikler görülmektedir.
Ardıl Bilişsel İşlemeler: Bireyin, uyaranlar arasında dizi ya da örüntü oluşturma becerisini ölçmektedir. Dinleme ve duyduğu konuyu akılda tutabilme, Parçalar arasında sıra ilişkisi kurma, parçalarla sıraya dizme becerilerini kapsamaktadır. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarda ardıl bilişsel işlemlerde yetersizlikler görülmektedir.
CAS Zeka Testi ayrıca aşağıdaki durumların değerlendirilmesi amacı ile de uygulanabilir ve kullanılabilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Bireylerin Değerlendirilmesi
CAS Testi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocukların bilişsel işlem özelliklerinin değerlendirilmesi için uygun bir araçtır. Özellikle Dikkat ve Planlama Ölçekleri bu tanı düşünüldüğünde önemlidir. Dikkat Ölçeği; bireyin, seçici dikkatte, uygun uyarıcıya yönelmede ve uygun olmayan uyarıcılara ise direnmede ne kadar başarılı olduğunun belirlenmesi konusunda uygulayıcılara olanak sağlar. Planlama Ölçeği; çocukların, bilişsel aktiviteleri organize etmede ve kendilerini programlamadaki düzeylerini belirlemede ne kadar başarılı olduklarının belirlenmesinde uygulayıcılara iyi bir değerlendirme aracı sağlar.
Öğrenme Güçlüğü Olan Bireylerin Değerlendirilmesi
CAS Testi, Öğrenme güçlüğünün altında yatan bilişsel işlemlerin değerlendirilmesi için de uygun bir araçtır. Örneğin, okumadaki şifre çözmeyle ilişkili Ardıl Bilişsel İşlem problemlerinin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Eşzamanlı ve Ardıl Bilişsel İşlem Puanları okuduğunu anlamayla ilgili olabilir. Aynı şekilde, matematik problemlerinin çözümüyle ilgili Planlama güçlüklerinin belirlenmesinde kullanılabilir.
Zihinsel Engelli Olan Bireylerin Değerlendirilmesi
Bir çocuğun zihinsel engelli olma ihtimalinin belirlenmesinde CAS testi iki açıdan kullanışlıdır. Birincisi, çocuğun eğitim yoluyla sonradan öğrendiği bilgilere çok az ihtiyaç duyan bir değerlendirme sağlar. Böylece çocuk bilgi eksikliği nedeniyle testlerde başarısız olmayacak ve doğal performansı puanlara tam olarak yansıyacaktır. İkincisi, birçok farklı bilişsel işlemin değerlendirilebilmesine olanak sağladığı için ayırıcı tanıya yardımcı olabilecektir.
Travmatik Beyin Hasarı Olanlar Olan Bireylerin Değerlendirilmesi
Dört PASS ölçeğinin her biri, travmatik beyin hasarına karşı hassas olan çok çeşitli bilişsel işlemlerin ölçümüne olanak sağlar. Organizasyon, dürtü kontrolü, dikkat, problem çözme ve planlama özellikle travmatik beyin hasarı olan çocuklarda sorun oluşturmaktadır (Savage ve Wollcott, 1994) ve CAS bu bilişsel fonksiyonları kapsamaktadır.
Ciddi Duygusal Bozuklukları Olan Bireylerin Değerlendirilmesi
CAS testi , ciddi duygusal bozuklukları olan çocukların değerlendirilmesinde de yardımcı olabilecek bilgiler sağlar. Bu çocukların davranış kontrolü, diğer kişilerle yaşadıkları sosyal problemleri ve dürtüsellikle ilgili olarak yaşadıkları güçlükleri CAS testi Planlama ölçeğindeki düşük puanlarla ilişkilendirilebilir.
Üstün Zekalı Bireylerin Değerlendirilmesi
CAS’in dört ölçeği de üstünlüğün değerlendirilmesi için gerekli olan bilişsel işlemlerin değerlendirilmesine olanak sağlar. CAS bilişsel işlemlerin geniş kapsamlı bir şekilde ölçümüne olanak sağlar ve geleneksel zeka testleriyle ölçülemeyen bilişsel alanlarda üstün olan bireyleri belirleyebilir. Ölçülen fonksiyonların daha geniş kapsamlı olması nedeniyle geleneksel testlerle belirlenenlere göre daha çeşitli alanlarda üstün olan çocukları belirleyebilir.
Planlama Problemleri Olan Bireylerin Değerlendirilmesi
CAS, çocuğun planlama ve organizasyon düzeyini değerlendirmek için sistematik ve yapısal bir yöntem sağlar (Weyandt ve Willis, 1994). Planlama alt testleri çocuğun etkinlikleri organize etmesine, uygun stratejiler kullanmasına, dürtüselliğine, davranışlarını düzenlemesine ve değerlendirilmesine karşı hassastır.