Denver II Gelişim Tarama Testi
Denver II Gelişim Tarama Testi, 0-6 yaş arası çocuklara yönelik bir gelişim tarama testidir. Bu test, çocuğun yaşına uygun olarak ince motor becerilerini (tutma, kavrama, sıkma, el-göz koordinasyonu vb.), kaba motor becerilerini (yürüme, atlama, zıplama, koşma vb.), dil becerilerini (konuşma ile ilgili beceriler) ve sosyal beceri-öz bakım becerilerini (kendi kendine yetebilme, kendi işini kendi halledebilme) değerlendirerek gelişimini izler.
Denver II testi uygulanırken, çocuğun yaş çizgisinin doğru belirlenmesi büyük önem taşır. Bu nedenle, test öncesinde çocuğun doğum tarihi sorulur ve erken doğum durumunda yaş hesaplaması yapılır. Test sırasında, çocuğun yaşına en yakın üç maddeden başlanarak ilerlenir ve her alanda çocuğun yaşına uygun cevaplar alındığında test sonlandırılır.
Denver II Gelişim Tarama Testi, kısa sürede (10-15 dakika) tamamlanabilmesi nedeniyle tercih edilir. Çocukların dikkat sürelerinin kısa olması göz önünde bulundurularak testin değeri daha iyi anlaşılır.
Test, çocuğun gerçek performansını yansıttığı için tercih edilir. Ancak testin deneyimli ve eğitimli bir uygulayıcı tarafından yapılması önemlidir. Uygulayıcının çocukla olumlu bir ilişki kurması ve çocuğun rahat hissetmesi, testin doğru sonuçlarını almak için gereklidir.
Denver II Gelişim Tarama Testi, gelişim taraması yapmak amacıyla kullanılır ve tek başına bir zeka testi olarak değerlendirilemez. Test, çocuğun gelişimiyle ilgili şüpheleri belirlemeye yardımcı olur ve tanı koymak için tek başına yeterli değildir.
Denver II, çocuğunuzun gelişimini izlemek, zeka seviyesini belirlemek ve akademik/iş hayatı planlamasında rehberlik etmek için faydalıdır.
Denver II Gelişim Tarama Testi’nin uygulanabileceği durumlar şunlardır:
– Zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimde yaşa uygun olup olmadığına dair şüpheler,
– Konuşma gecikmesi,
– Algılamada güçlük,
– Davranış bozuklukları,
– Dikkat eksikliği,
– Yaşa uygun becerilerin gerçekleştirilememesi,
– Gecikmiş yürüme,
– Öğrenme güçlükleri,
– Komutları algılamada güçlük,
– Yaşıtlarla uyum sorunları,
– Özgüven eksikliği,
– Fiziksel gelişimde gerilik gibi durumlar.